Dozen: voor zaken verzenden én voor het verkondigen van je zaak

Wist je dat gegolfd papier, basis van de gemiddelde doos nu, in de 19e eeuw werd gebruikt in de voering van hoge Engelse hoeden? Dit om er meer stevigheid aan te geven? Vanaf 1871 klom golfkarton op tot verpakkingsmateriaal. Dat was toen nog enkelzijdig golfkarton dat ook benut werd om flessen te verpakken. Slechts drie jaar later spoog de eerste grote machine grote volumes aan golfkarton uit. Dozen hebben dus al een lange traditie naast hun concurrent: de houten kist.

Doe meer met een doos

Kartondozen zijn niet alleen bedoeld voor het veilige en zekere transport van artikelen, veelal van ondernemer naar consument. Verpakkingen kunnen ook nevenfuncties hebben. Ze zijn namelijk nogal zichtbaar. Waar ze ook zijn opgeslagen of naar toe reizen, ze hebben minimaal een aantal zijden die je direct ziet. Daar is de marketing op ingesprongen. Karton kun je bedrukken met bedrijfs- of merknamen, logo’s en slogans. 

Een geslaagd voorbeeld

Coolblue heeft van die slogans behoorlijk werk gemaakt en bedrukt verpakkingen met zeer klantvriendelijke opmerkingen die het imago versterken. Met dozen kan je dus niet alleen artikelen vervoeren maar ook klanten blij maken. Simpel door er een opmerking of een vraag op te printen. Zo kun je bij Coolblue niet  ‘onderzijde’ als tekst op de onderkant van de doos vinden, maar ‘Bodem. Smaakt écht naar karton’. Ook aan de buren is gedacht. Nemen zij voor jou een pakketje aan en krijg je het daarna, dan vind je op de doos een uitknipbare kaart waarop staat: ‘Bedankt. Voor het aannemen, groetjes’ en vervolgens een vlak waar je je naam op kan zetten om dan de kaart bij de buren in de brievenbus te doen. Als aanwijzing staat er verder op de doos ‘Bedank je buren met een kaartje.’ Niet dat je dat gaat doen natuurlijk, maar het roept wel veel sympathie op. Met bedrukt karton kun je dus ook bedrijfs positief communiceren.

Dozen zijn de toekomst

Kartondozen zijn niet meer weg te denken uit de gemaks maatschappij. We winkelen steeds meer online en verwachten dat het bestelde ons in een perfecte staat bereikt. Alleen goede dozen kunnen dat waarborgen. Een artikel is zo sterk als haar verpakking. Nu hebben sommige producten net wat meer bescherming nodig dan andere. Bijvoorbeeld zaken van glas, spullen met ‘tere’ uitsteeksels, zaken die snel deuken kunnen krijgen en artikelen die niet teveel stoten kunnen hebben. Daarvoor zijn er dubbelgolfkartondozen op de markt. Voor wat bestendiger artikelen voldoet meestal het wat goedkopere enkelgolfkarton. Daarnaast is het niet altijd het artikel dat om sterke verpakkingen vraagt. Stel, jij werkt met dozen. Voor verzending stapel je die in je magazijn op. Dan is sowieso een dubbelgolf karton doos aan te raden. Als je doos op doos in doos stapelt, worden ze zwakker.

Neem dozen die je passen

Kartondozen bestel je op de maat die je wenst of die er zo dicht mogelijk bij in de buurt komt. In een wereld waar duurzaamheid voorop staat, zien klanten niet graag een enorme doos aankomen. Om vervolgens een heel klein artikel uit het piepschuim te moeten vissen. Deze enorme dozen moet weer afgevoerd en dat leidt soms tot een variant op vliegschaamte, namelijk wegwerpschaamte.